Tlačová správa / SLovO aleBO huDbA


Tlačová správa / SLovO aleBO huDbA

Festival SLovO aleBO huDbA prináša nádej

 „Nádej nie je presvedčenie, že niečo dobre dopadne, ale vedomie, že niečo má zmysel, nech už to dopadne akokoľvek.“ [Václav Havel]

NÁDEJ je hlavnou témou 7. ročníka festivalu SLovO aleBO huDbA, ktorý sa koná v Art Cafe Banská Štiavnica počas víkendu od 31. mája do 2. júna 2024. V jeho názve sa ukrýva slovo sloboda a o slobode v umení v čase normalizácie sa bude aj hovoriť či už formou fotografií, prostredníctvom filmu, hudby, no predovšetkým na diskusiách. Medzi hlavnými hosťami sú disident, historik a spisovateľ Petr Placák, výtvarník, scénograf, hudobník a zároveň básnik David Cajthaml alebo novinár, publicista, literárny kritik, redaktor a spisovateľ Jiří Peňás.

Trojdňový festival s komornou atmosférou by sme mohli charakterizovať aj ako československé, disidentské a undergroundové podujatie. Vo svojom programe sa zameriava na súčasné dejiny s mottom: Spomienky na  70. roky nemusia byť nostalgické. Jeho zakladatelia chcú upozorniť na život obyvateľov Československa v období normalizácie, od okupácie do Nežnej revolúcie (1968 – 1989).  „Minulosť síce formuje budúcnosť, no neraz sme sa presvedčili, že ľudia majú selektívne spomienky,“ myslí si spoluorganizátorka festivalu Zuzana Bargerová. „Zabúdajú na to, čo bolo včera, nieto, čo sa udialo pred päťdesiatimi rokmi. Našou snahou je, aby sme k interpretácii súčasných dejín pristupovali poctivo a aby mali naši diváci možnosť dozvedieť sa o bývalom režime viac. Vzhľadom na aktuálne spoločenské dianie sme tento rok za hlavnú tému festivalu vybrali slovo NÁDEJ. Nádej, ktorej základom nie je optimizmus, ale ako povedal Václav Havel – vedomie, že niečo má zmysel, nech už to dopadne akokoľvek.

SLovO

Festival otvorí v piatok 31. mája 2024  vernisáž výstavy fotografií Václava Havla, ktoré ešte nikdy neboli zverejnené. Ide o reportáž fotografky Andrey Kalinovej z návštevy prezidenta na Pohode 2008. Po nej bude nasledovať diskusia s jedným z hlavných hostí festivalu Petrom Placákom. Pražský historik, publicista a spisovateľ nosí v sebe ideu obnovenia monarchie už od 80. rokov, keď organizoval demonštrácie proti komunistickému režimu ako líder hnutia České deti, ktoré tvorili najmä jeho priatelia z literárneho undergroundu. Mnohí ho poznajú aj ako klarinetistu The Plastic People of the Universe.

Ďalším významným hosťom festivalu je publicista Jiří Peňás, ktorý nedávno vydal knihu rozhovorov s Karlom Schwarzenbergom Výpravy s knížetem po schwarzenberských místech. Tak ako už názov napovedá, tri dni spoločne putovali po miestach spätých s rodom Schwarzenbergovcov. Takmer celú dobu mal zapnutý diktafón. Kto prišiel s týmto nápadom? Koľko miest stihli navštíviť? Čím bol rod Schwarzenbergovcov výnimočný? Nielen to sa dozviete počas sobotňajšej diskusie. Výnimočným bodom tohto večera bude aj verejné nahrávanie podcastu Bárdy & Káčer, kde sa stretnú šéfredaktor spravodajského webu Aktuality.sk Peter Bárdy a bývalý diplomat Rastislav Káčer v ich obľúbenom dialógu, prispôsobenom téme a dramaturgii festivalu.

aleBO

huDbA

Aká bola atmosféra na festivaloch alternatívnej hudby v 70. rokoch? A mohli sa vôbec udiať? Prečo bola zakázaná punková hudba? O tom vie najlepšie rozprávať Pavol Boriš, ktorý zorganizoval dva ročníky Koncertov mladosti označovaných ako festival vzdoru proti vtedajšiemu normalizačnému režimu a zakladateľ punkovej kapely Energie G David Cajthaml. V diskusii „Od máničiek k punku“ sa s nimi budú v nedeľu doobeda rozprávať Soňa Gyarfášová a Peter Markovski. Punkovú kapelu Energie G komunisti síce zakázali, no David Cajthaml zostal naďalej slobodným človekom, výtvarníkom, scénografom, básnikom a hudobníkom. Už v prvý festivalový večer vám počas svojho koncertu DekadentFabrik prečíta úryvky vlastných básní.

V sobotu 1. júna zaznie v kostole sv. Kataríny projekt uznávanej koncertnej umelkyne a pedagogičky Evy Šuškovejvenovaný Milanovi Adamčiakovi s názvom KONŠTELÁCIE / PERMUTÁCIE v podaní vokálneho ansámblu Constellations, violončelistu Romana Harvana a samozrejme aj Evy Šuškovej. Podľa slov Zuzany Bargerovej: „Milan Adamčiak dožil svoj život v Banskej Belej, ale slávnejší bol v Japonsku než u nás, takže sa tešíme, že môžeme prispieť k popularizácii jeho osobnosti a diela.“ Sobotný večer bude patriť aj hudbe mladej slovenskej hudobníčky Christiny Mantis, ktorá v septembri vydala svoj debutový singel s názvom Homeless a v súčasnosti pripravuje nový album. Jej autorské piesne a texty predstavujú úprimné, miestami až sarkastické výpovede o osobnom živote.

SLOBODA

Sloboda umeleckého prejavu môže byť definovaná ako sloboda predstavovať si, vytvárať a šíriť rôznorodé kultúrne prejavy bez vládnej cenzúry, politických zásahov alebo tlakov neštátnych aktérov. Festival SLovO aleBO huDbA každý rok hovorí o slobodnom umení v čase normalizácie. Čo je skutočná sloboda v umení? Odpoveď na túto otázku nájdete nielen počas piatich diskusií alebo na koncertoch, ale aj vo filmoch, ktoré festival ponúka vo svojom programe.

Organizáciu tohto podujatia z verejných zdrojov v rámci projektu „26 rokov Art Cafe“  podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom Art Cafe v roku 2024.

 

Predpredaj vstupeniek: https://tootoot.fm/sk/events/663e415fa2ec3d0930a5523f

 

PROGRAM:

PIATOK 31.5.2024

17:30  Otvorenie festivalu

17:40  Vernisáž výstavy fotografií Andrey Kalinovej „Havel na Pohode” (2008), uvádzajú: Agnes Snopko a Juliana Mrvová

18:00  Premietanie filmu Břetislava Rychlíka: Zemřel vestoje aneb Partyzáni bez legend (2021)

19:30 Diskusia s disidentom a publicistom Petrom Placákom: Myšlienku monarchie držím pri živote. moderuje: Alexander Balogh

21:00  DekadentFabrik / koncert a poézia Davida Cajthamla

SOBOTA 1.6.2024

10:00 Neformálna debata so zástupcami Ústavu pamäti národa.

13:00  Zostane RTVS verejnoprávna, nezávislá a slobodná? / diskusia so Štrajkovým výborom zamestnancov RTVS (Tomáš Bartoněk, Soňa Gyarfašová, Rozália Vlasková), moderuje: Michal Havran

16:00  Jiří Peňás: Výpravy s knížetem po schwarzenberských místech, moderuje Verona Hajdučíková

18:00 BÁRDY & KÁČER / verejné nahrávanie podcastu s Rastislavom Káčerom a Petrom Bárdym pre spravodajský portál Aktuality.sk

20:30 Šušková a Adamčiak: KONŠTELÁCIE / PERMUTÁCIE [v kostole Sv. Kataríny]

22:00 CHRISTINA MANTIS / koncert

 NEDEĽA 2.6.2024

10:30 „Od máničiek k pankáčom“, diskusia s Davidom Cajthamlom a Palom Borišom. Moderujú: Soňa Gyarfášová a Peter Markovski.

12:00 projekcia filmu Tady Havel, slyšíte mě? (2023), r. Petr Jančárek

13:30 Záver festivalu

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.